Pudliszki

Pudliszki założone zostały w 1920 roku przez Stanisława Fenrycha. To on właśnie wymyślił logo firmy: gruszki na wierzbie. Rok przed założeniem firmy zakupił majątek Pudliszki z zamiarem zarabiania na nim, lecz złośliwi sąsiedzi mówili, że prędzej doczeka się gruszek na wierzbie niż pieniędzy z upadłego folwarku.

Polska żywność – polskie przetwory

Jednak szybko okazało się, że pracowitość Fenrycha zaczęła przynosić owoce. Początkowo zakład działał w całości w oparciu o siłę ludzkich rąk, a przetwory, głównie z jabłek i śliwek, powstawały w dworskiej kuchni, gdzie były wekowane. Z czasem proces produkcji zmechanizowano.

Pierwszy przecier pomidorowy firma wyprodukowała w 1927 roku – dziś jest to jej najbardziej popularny produkt. Po wojnie firma została upaństwowiona. W latach 90-tych znów stała się własnością prywatną, a od 1997 roku większość jej akcji posiada H.J. Heinz Company.

Gdzie kupić polską żywność z Pudliszek? W całej Europie!

Dziś firma prosperuje bardzo dobrze. Dzięki firmie Wabar mieszkający za granicą Polacy także mają gdzie kupić polską żywność, produkowaną w tym zakładzie. Pudliszki słyną z przepysznych sosów, keczupów, majonezów oraz przetworów.

Firma w swej strategii stawia na to, by marka była równoznaczna z terminem „polska żywność”, nawiązując do tradycji naszej kuchni, choć w ofercie Pudliszek można znaleźć także sosy do dań włoskich lub orientalnych.
Niezwykle nas cieszy, że dzięki naszej firmie w produkty Pudliszki zaopatrywani są rodacy za granicą. Dzięki temu polskie delikatesy w Anglii lub Hiszpanii mają w asortymencie te smaczne i zdrowe dodatki do potraw i przetwory.